De Crosstrainer

De crosstrainer is een zeer geschikt fitnessapparaat voor elke training. Of u nu wilt afvallen of uw conditie wilt verbeteren, een crosstrainer is een goede keuze. Dit fitnessapparaat combineert vier toestellen in één, namelijk de fiets, de loopband, de step en de skitrainer. Met een crosstrainer traint u effectief verschillende gebieden van het lichaam: rug, schouders, borst, armen, billen, kuiten, dijen en heupen. Door regelmatig op de crosstrainer te trainen verbetert u uw figuur, worden spieren versterkt en voelt u zich fitter.

Crosstrainers zijn flinke apparaten die behoorlijk wat ruimte in beslag kunnen nemen. Het is fijn wanneer uw crosstrainer een vaste plek in huis geeft, wat het gemakkelijk maakt om te gaan sporten. Als dat niet mogelijk of wenselijk is kunt u een opvouwbaar model of een model met transportwielen overwegen. Op deze manier is het apparaat eenvoudig te verplaatsen en op te bergen.

Het vliegwiel
Alle crosstrainers beschikken over een vliegwiel. Het vliegwiel wordt direct aangedreven door de gebruiker. Het gewicht van het vliegwiel verschilt per crosstrainer. Hoe zwaarder het wiel, hoe groter de traagheid. Dit maakt de ‘trap’ vloeiender.

Aandrijfsysteem
Het vliegwiel van de crosstrainer kan op twee manieren worden aangedreven: met een ketting of met een V-snaar. Aandrijving met een ketting werkt hetzelfde als bij een fiets. Een aandrijving met een V-snaar heeft als belangrijk voordeel dat deze aanzienlijk minder lawaai produceert dan een kettingaandrijving.

De weerstand
De zwaarte van de training is in te stellen door het vliegwiel af te remmen. De meeste toestellen beschikken over een weerstandsknop om zelf de weerstand te bepalen. De weerstandsregeling is bij crosstrainers doorgaans getrapt. U maakt hierbij een keuze uit de weerstandsniveaus die aangegeven zijn op het apparaat. Een traploos systeem kan gemakkelijker en comfortabeler zijn, omdat u heel geleidelijk naar eigen wens de weerstand kan vermeerderen of juist verminderen.

Er zijn verschillende manieren om weerstand op te wekken. De goedkopere modellen beschikken over blokremmen of een band. Blokremmen lopen, net als bij een fiets, op handelen van de gebruiker op het wiel aan zodat er weerstand optreedt. De remband is een band die, om het wiel af te remmen, strakker om het vliegwiel wordt getrokken. Beide methodes zijn goedkoop maar kunnen een vrij onregelmatige “trap” veroorzaken. Duurdere modellen beschikken vaak over een magneet die dichterbij het vliegwiel (meer weerstand) en verder vanaf het vliegwiel (minder weerstand) gehouden wordt. Deze methode resulteert in een vloeiendere ‘trap’. Een variant hierop is de elektromagneet, die geleidelijk meer of minder stroom afgeeft zodat er een traploze weerstand te regelen is. Deze methode is uitermate geschikt voor programma- en hartslaggestuurde trainingen. onze merken: Flow fitness, Bremshey en Tunturi, en Tunturi platinum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *