Ergometer

500x500---mail-templateWat is nu precies een Ergometer?

Er wordt op het internet veel gesproken over een “Ergometer” maar wat is dat nu precies? Een ergometer onderscheidt zich op een paar punten met een “gewone” hometrainer of crosstrainer. Een ergometer meet namelijk uw inspanning ofwel verbruik. Het verbruik kunt u vergelijken met die van een gloeilamp. Een lamp van 100 Watt verbruikt… juist… 100 Watt. Het verbruik bij een mens is niet anders dan bij de gloeilamp alleen hebben wij een variabel verbruik afhankelijk van de inspanningen die we doen. Als we lopen verbruiken we minder dan dat we rennen. Helaas hebben wij geen interne meter in ons brein dat aangeeft wat je verbruik op dat moment is.

Kort samengevat: een ergometer is een apparaat dat je verbruik meet, uitgedrukt in Watts

Ergometer Hometrainer

Een ergometer in de vorm van een hometrainer is niets meer dan een hometrainer die geijkt is om echte waarden weer te geven. Door middel van het invoeren van uw leeftijd, lengte, geslacht en gewicht komen we een heel eind (uiteraard zijn er nog meer waarden die in te geven zijn voor de professionals). De hometrainer is zo geprogrammeerd dat de waarden die weergegeven worden ook echt kloppen in tegenstelling tot een gewone hometrainer. Bij een hometrainer is het een gemiddelde en dat kán zeer sterk afwijken in sommige gevallen. Als u echter geen waarde hecht aan de gegevens die op het display komen te staan dan is een hometrainer prima geschikt voor u. Wilt u weten wat uw calorie verbruik is en op welk wattage u aan het fietsen bent, dan is een ergometer een must. Uiteraard hangt hier ook een klein prijskaartje aan.

Doel Ergometer / hartslagtraining

Wat is nu eigenlijk het doel van uw training? Dat is de vraag die u uzelf moet stellen. Wilt u vet verbranden of juist conditie opbouwen? Dat zijn namelijk twee totaal verschillende trainingen. Veel mensen weten en verwachten dat niet, maar vetverbranding doe je op een relatief lage hartslag. Er zijn vuistregels om deze globaal te berekenen namelijk 55 tot 65% van (220 – uw leeftijd) dus als u 40 jaar oud bent dan is de beste trainen op een hartslag van 220 – 40 en daar 60% van = 108. Wanneer u in de cardio zone gaat trainen verbruikt u meer energie, je zou dus zeggen dat je dan meer verbrand?! Maar je lichaam heeft dan juist snelle energie nodig, en dat is nou juist wat vet niet is en koolhydraten wel. Je lichaam gaat dus energie aanspreken in de vorm van koolhydraten. Voor het comfortabel dragen van uw mondkapje kunt u eens een Ear Saver proberen. Dit zorgt ervoor dat u geen last krijgt van irritaties achter uw oren.

Om dit nauwkeurig te kunnen berekenen en om een specifiek doel te bereiken kan het dus erg handig zijn om juiste waarden te kunnen aflezen in het display van het apparaat. Met een ergometer bent u zeker van juiste waarden en kunt u uw doel sneller bereiken.

Merken met Hometrainer ergometers

Er zijn vele merken fitnessapparatuur die ergometer fietsen maken. Hieronder een opsomming van de meest bekende fitnessmerken in het thuis segment

  • Tunturi (Breed assortiment, zeer goede prijs kwaliteit verhouding)
  • Life Fitness (Zeer robuuste hometrainers)
  • Flow Fitness (Betaalbaar maar prima kwaliteit)
  • Bremshey
  • Kettler
  • En zo zijn er nog talloze andere merken

Hometrainer Ergometer TIP: Tunturi pure bike 6.1

468x60---Full-Banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *