Het Atkins dieet

Eet onbeperkt vet en val af

Bij de meeste diëten is vet absoluut taboe, maar bij het Atkins-dieet is het net omgekeerd: je mag onbeperkt vet innemen. Met koolhydraten daarentegen moet je wel opletten.

steak

 

Cardioloog dokter Atkins kreeg vroeger in zijn praktijk veel mensen over de vloer die kampten met overgewicht. Hij wou voor hen een dieet samenstellen dat echt werkte. Zo ontstond het Atkins-dieet. Grofweg is het dieet gebaseerd op deze principes:

  • een strenge beperking van koolhydraten (brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta)
  • een beperkte inname van groenten, fruit en melk
  • een onbeperkte inname van vetten en eiwitten (vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise).

Het dieet bestaat uit vier fasen, waarvan de eerste de strengste is. Tijdens deze fase mogen weinig koolhydraten (brood, granen, pasta) worden gegeten (20 gram per dag). Later zijn koolhydraten steeds vaker toegestaan. De afvaller vindt zo een balans tussen de inname van koolhydraten en gewichthandhaving. Het dieet is niet streng en ook soepel in de omgang met vetten.

Koolhydraatarm
Het principe is eenvoudig. Je verliest gewicht als je meer calorieën verbruikt dan dat je er binnenkrijgt. Koolhydraten (= zetmeel en suikers) zijn een belangrijke energieleverancier en dus een bron van calorieën. Minder koolhydraten betekent minder energie. Daarom zal het lichaam zijn eigen vetten gaan verbranden om aan energie te komen. Daar val je van af.  Uit onderzoek is gebleken dat Atkins-aanhangers de eerste paar maanden in snel tempo afvallen, sneller dan de aanhangers van een vetarm dieet.

Geurtje
Er hangt wel een ‘geurtje’ aan het Atkins-dieet. Koolhydraten helpen om vetten te verteren, maar aangezien er in dit dieet geen of weinig koolhydraten opgenomen worden, is die klus moeilijker te klaren. Het gevolg is ‘ketose’: reststofjes komen in het bloed terecht en worden afgevoerd via de urine en de adem. Daardoor ruiken Atkins-aanhangers een beetje naar aceton.

Kritiek
Het vetrijke dieet van Atkins was en is nog steeds een schop tegen het zere been van gezondheidsinstanties. Critici maken zich zorgen over ketose, cholesterol en tekorten.
Ketose op zich is niet ongezond, maar ketose-acidose is dat wel. Dit is een gevaarlijke verzuring van het bloed, die met name diabetici en nierpatiënten kan treffen. Ketose-acidose ontstaat door een gebrek aan insuline, die normaliter stoffen als suikers en ketonen afbreekt. Diabetici en nierpatiënten kunnen dan ook beter niet aan Atkins beginnen.
Een dieet met veel vetten kan in principe ook niet goed zijn voor de cholesterol. Verzadigd vet leidt immers tot een hoog cholesterolgehalte, en zo tot hart- en vaatziekten.
Critici stellen zich ten slotte ook vragen bij het gemis aan voedingsstoffen. Dat kan leiden tot vitamine- en mineralentekorten. Daarom schreef Atkins voedingssupplementen voor aan zijn patiënten.

Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Mensen met ernstig overgewicht (bmi >30 kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen. Houd er ook rekening mee dat de meeste diëten bedoeld zijn voor het leven. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo’s er snel weer bij.

7 antwoorden op “Het Atkins dieet”

 1. Het atkins dieet is één van de snelst groeiende diëten in België en Nederland. Het lijkt erop dat het in het buitenland al zo populaire dieet nu ook zijn intrede doet in Nederland.

 2. Het Mentale Dieet Plan is toch echt het beste dieet van dit moment!

  Niet uitsluitend dat andere dieten niet helpen en goed zijn hoor, beste ervaringen reeds met het mentale dieet plan gehad!

 3. Gewoon gezond leven, voldoende bewegen is eigenlijk al de basis waar je je aan moet houden. Natuurlijk help het wel om je te verdiepen in gezonde recepten! Het Mentale Dieet Plan help inderdaad super goed.

 4. Gezonde leef- en eetgewoontes zijn inderdaad heel erg belangrijk. Het Mentale Dieetplan ondersteund hierbij, door deze gewoontes aan te leren. Tevens zijn er verschillende aanvullingen waaronder de boeken met recepten voor een platte buik. Deze recepten kunnen je helpen om gezond te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *